top of page

Terapia Bowen

Ce este terapia Bowen?

            Terapia Bowen, sau tehnica Bowen, este o terapie procedurată,non-invazivă, complementară medicinii alopate.

             Aceasta,se adresează predilect,prin proceduri specifice,anumitor afecțiuni.Cu toate acestea în mod miraculos,prin  stimularea anumitor puncte de pe corp, cu mișcări ușoare de rulare, acționează holistic,prin intermediul sistemului nervos vegetativ care controlează 80% din funcțiile organismului, ajutând la  reechilibrarea, repararea și practic la resetarea întregului organism.

             Contribuie la reinstalarea stării de bine din punct de vedere fizic,mental și emoțional.

Această terapie poate fi eficientă pentru a ajuta la ameliorarea stresului cotidian și pentru a revitaliza întreaga persoană.

Tratamentul poate fi efectuat prin îmbrăcăminte ușoară, astfel încât nu este nevoie să vă dezbrăcați.

Această terapie este relaxantă și este potrivită pentru toate vârstele și toate tipurile de persoane,neavând contraindicații.

           Aveți o durere de spate, dureri musculare, leziuni, migrene ,sau alte afecțiuni? Sau poate te lupți cu postura, stresul sau trauma emoțională? De ce să nu încerci BOWEN?

           Știați că este excelent și în timpul sarcinii și pentru bebeluși și copii?

              Dezvoltată în anii 1950 de Tom Bowen, se spune că această terapie ajută la o serie de afecțiuni și poate aborda simptomele de stres și anxietate. Este important de reținut că terapia Bowen se concentrează asupra întregii persoane, nu doar asupra stării. Terapeutul Bowen va efectua o serie de mișcări care se adresează anumitor zone ale corpului.

Te întrebi cum funcționează terapia Bowen? Nimic mai simplu...

             Ca oameni, avem capacitatea de a dezvolta răspunsuri la stimuli extrem de repede. De exemplu, dacă ne găsim în pericol, știm  rapid cum să răspundem la el,sistemul nervos simpatic,prin mecanismele lui de alertă ne învață ce avem de făcut. Același lucru este valabil pentru toate celelalte situații.

Un terapeut Bowen va ști să folosească o presiune adecvată fiecărui individ, astfel încât mișcările să nu dăuneze sistemului natural de apărare al organismului. Prin urmare, în acele pauze în care trerapeutul iese din încăpere, stimulii aplicați prin procedurile Bowen oferă corpului posibilitatea să se  reseteze.

 

               Există multe teorii în spatele modului în care funcționează efectiv tratamentul Bowen. Sunt ridicate multe întrebări cu privire la modul în care ajută la stimularea mușchilor și a țesuturilor din corp pentru a se repara și vindeca. Deși cercetările sunt încă în desfășurare, multe teorii concluzionează că are ceva de-a face cu modul în care creierul reacționează la stimulul neuronal.

 

-Creierul emite aproximativ 600.000 de semnale pe secundă. Acesta trimite mesaje și la rândul lui primește informații de la corp. De exemplu, o mișcare musculară începe din partea din față a creierului și este trimisă prin semnale prin măduva spinării, către braț sau picior, unde se transformă în mișcare. Cu toate acestea, pentru a trimite acest semnal de mișcare musculară, creierul trebuie să primească mai întâi un semnal care să-i spună ce se întâmplă și de ce trebuie impulsionat acest mușchi. Această trimitere și primire de informații funcționează într-un circuit de buclă, cu semnale care circulă cu viteză mare.

 

               Terapia Bowen se încadrează în această teorie din cauza modului în care mișcările de rulare , și intervalele regulate dintre fiecare secvență , interferează cu semnalele către creier. Aceasta creează un alt set de variabile pe care creierul le poate examina. Odată ce creierul începe să reordoneze semnalele, acesta este capabil să primească și să interpreteze informații provenind din alte zone ale corpului. Acest lucru explică de ce terapia Bowen este capabilă să trateze afecțiuni despre care un pacient poate NU A FOST CONȘTIENT. Prin interferența cu circuitul de semnale al buclei controlate de creier, terapia Bowen ajută creierul să identifice alte zone din corp care ar putea avea nevoie de vindecare și reparare.

 

Principiile directoare stabilite de Tom Bowen

 

Mișcările

Mișcările utilizate în terapia Bowen sunt foarte distincte și sunt utilizate pe puncte precise de pe corp. Aceasta implică mutarea țesutului moale într-un mod special. Este o mișcare de tip rulare folosind degetele, mâinile și / sau cotul, în funcție de zona la care se lucrează. Creează o concentrare pentru creier prin stimularea căilor nervoase și a țesutului. Mișcarea folosește slăbiciunea pielii pentru a muta țesutul dedesubt. Fiecare mișcare va acoperi doar o zonă mică, în funcție de cât de departe se poate mișca pielea. De obicei, nu depășește doi până la patru centimetri.

 

Stopperii

Tom Bowen a descoperit că poate folosi anumite părți ale corpului ca puncte de referință pentru alte proceduri sau mișcări. De exemplu, întregul coloanei vertebrale poate fi văzut ca un amortizor pentru corp. Deci, unele părți ale coloanei vertebrale vor deveni stresate - de obicei convexele și concavele curbei coloanei vertebrale. Tom Bowen a numit mișcările din aceste zone blocante sau stopperi. Chiar dacă nu se blochează și nici nu se opresc, oferă o zonă pe care să se concentreze vibrația atunci când se tratează, astfel încât numele dat nu este prea inexact.

Pauze

Tom Bowen era o persoană foarte observativă. Putea vedea când părțile corpului erau subtil dezechilibrate, astfel încât putea începe apoi tratamentul rapid. Odată ce a început ceea ce acum a fost supranumit terapia Bowen, el a părăsit camera pentru câteva minute înainte de a se întoarce pentru a verifica cum a răspuns corpul pacientului. Acest lucru determină dacă ar trebui făcut altceva.

Principiul repausului corpului timp de câteva minute este vital, deoarece începe procesul de reparație. Durata dintre proceduri va diferi de la client la client. Cu toate acestea, pauzele pot fi greu de stăpânit, deoarece acestea sunt unul dintre cele mai dificile concepte de învățat ca terapeut Bowen. Chiar dacă pauzele sunt unul dintre cele mai puțin înțelese principii ale terapiei, ele sunt considerate cele mai importante, întrucât este momentul în care începe repararea.

 

Evitați alte tratamente alternative în cursul terapiei BOWEN (masaj,reflexoterapie,creme anticelulitice,exerciții de forță,dușuri prea fierbinți sau prea reci,orice altă stimulare asupra pielii).

 

DE REȚINUT!!!!!

 

-----UNUL DINTRE PRINCIPIILE CHEIE ALE TERAPIEI  BOWEN,ESTE CĂ CORPUL INDIVIDULUI LUCREAZĂ, nu terapeutul. Deci, pentru ca acest lucru să aibă loc, corpul are nevoie de timp pentru a se recupera. Acest principiu nu afirmă că alte terapii sunt mai puțin eficiente decât Bowen; pur și simplu că organismul are nevoie de timp pentru ca efectele să fie procesate. Dacă tratați fiecare terapie ca pe un semnal radio specific, i-ați cere unui singur radio să preia două stații simultan? Ar fi o mulțime de interferențe.

 

Ce face un terapeut Bowen?

  1. Primul pas pe care trebuie să îl faceți atunci când luați în considerare tratamentul Bowen ar fi să rezervați o consultație inițială. Acest lucru va oferi terapeutului posibilitatea de a afla despre istoricul dumneavoastră medical și pentru ce probleme ați dori să fiți tratat. Acest lucru îi va permite apoi să vă evalueze situația și să formeze un plan de tratament personalizat.

  2. În ceea ce privește ce să purtați, Bowen poate fi aplicat atât pe pielea goală, cât și prin îmbrăcăminte lejeră și ușoară. Dacă dumneavoastră sau terapeutul dumneavoastră aveți cerințe specifice, acesta poate fi discutat în consultarea inițială.

  3.   Înainte de a începe cât și în săptămâna ce urmează, terapeutul vă poate cere să beți apă datorită tehnicii care necesită celule și țesuturi complet hidratate,precum și eliminarea toxinelor odată cu începerea procesului de detoxifiere,inițiat prin terapie.

  4. În timpul sesiunii, de obicei vă veți întinde pe un pat sau pe o masă de terapie. Terapeutul va aplica mișcări de rulare subtile și relaxante pe anumite grupe musculare, tendoane și ligamente. O caracteristică a lui Bowen este că între seturi de mișcări terapeutul va părăsi camera în liniște și vă va permite să vă odihniți. Intervalul permite organismului să ia o decizie, ca răspuns la stimulările primite.

 Odată ce tratamentul este complet, vi se va cere de obicei să beți mai multă apă,să faceți mai multă mișcare . De asemenea veți  fi informat despre posibilele modificări fizice și emoționale pe care le-ați putea experimenta.

-Consultările ulterioare vor include o analiză a progresului și o posibilă reevaluare dacă aveți nevoie de tratament suplimentar sau mai avansat.

 

De câte sesiuni voi avea nevoie?

Durata sesiunii va diferi în funcție de circumstanțele individuale, dar de obicei vă puteți aștepta ca o sesiune să dureze între 45 de minute și o oră.Pentru un efect maxim ședințele dvs ar trebui să se desfășuare săptămânal,consecutiv. De principiu la 7 zile. Acest lucru vă va oferi șansa de a obține o perspectivă adevărată asupra modului în care răspundeți la terapie.

-Dacă doriți să continuați după aceea, este considerat normal să aveți sesiuni distanțate și mai mult.

-De asemenea,pentru a menține rezultatele,ar fi bine venite 2-3 ședințe de întreținere odată la 3 luni.

-În unele cazuri, oamenii au raportat reacții adverse la tratamentul cu Bowen. Acestea includ simptome asemănătoare gripei, dureri de cap, rigiditate și oboseală. Practicanții holistici din domeniul sănătății au recunoscut de multă vreme un proces pe care îl numesc „CRIZA VINDECĂTOARE”. Tom Bowen a descris acest proces ca CORPUL „RESETÂNDU-SE”. În timp ce corpul lucrează pentru a elimina stresul și toxinele, tehnica Bowen abordează problemele rădăcinii. În unele cazuri, aceste probleme se ridică la suprafață sub forma unei „crize vindecătoare”, amintindu-ne că există lucruri neterminate.

-Chiar dacă aveți o reacție, este important să perseverați în tratament. Discutați cu terapeutul despre orice efecte secundare. Vor putea apoi să vă ofere sfaturi adecvate, cum ar fi exerciții fizice, apă potabilă sau alte sfaturi care să vă ajute cu simptomele dumneavoastră.

-Deși toată lumea va răspunde diferit la tratament, în medie majoritatea oamenilor experimentează îmbunătățiri după trei până la patru sesiuni. Vor exista excepții atunci când este posibil să trebuiască să extindeți numărul de sesiuni pe care le aveți. Asta în  cazul în care  aveți o afecțiune de lungă durată. În ambele cazuri, totuși, este recomandat să continuați să vă consultați terapeutul Bowen la fiecare câteva luni, chiar și după ce ați obținut rezultate pozitive pentru a vă menține sănătatea.

 

Cum mă poate ajuta Bowtech?

Există o serie de condiții în care se spune că tehnica Bowen este utilă. Acestea includ dureri de spate, gât și umăr. Oamenii pot solicita, de asemenea, tratament pentru afecțiuni respiratorii și dureri de cap. Chiar și sportivii răniți consideră că metoda este utilă ca terapie de remediere în timpul recuperării. De asemenea, este demn de remarcat faptul că, datorită naturii terapiei, tehnica Bowen poate fi utilă pentru persoanele de toate vârstele.

 

Iată o serie de afecțiuni  pe care se spune că terapia Bowen le ajută:

Alergii

Enurezis

Probleme ale vezicii urinare

Pobleme digestive

Oboseală

Probleme la picioare(circulatorii,neurologice...etc)

Umăr înțepenit,sau  înghețat

Dureri de cap (inclusiv migrene)

Probleme la genunchi și șold

Probleme menstruale

Probleme de mobilitate(disfuncții,asimetrii,,etc)

Afecțiuni apărute ca urmare a unor acțiuni repetitive

Probleme respiratorii

Leziuni sportive

Stress

Orice altă problemă,fizică,mentală,sau emoțională...

 

 

Pentru mai multe informații, apăsați aici.

bottom of page