top of page

Aromaterapie

Ce este aromaterapia?

           AROMATERAPIA reprezintă arta și știința folosirii uleiurilor esențiale. Cunoscută din antichitate, aromaterapia este astăzi o ramură a medicinei naturale și complementare, care se dovedește a fi atât preventivă, cât și curativă.

           Suntem într-o eră în care ne reîntoarcem la natură, dar și la înțelepciunea din Antichitate pe care am pierdut-o odată cu dezvoltarea tehnologică. Indiferent că vorbim de sănătate emoțională, fizică sau mentală, în ultimele secole am supradezvoltat și supraevaluat medicamentele sintetice și am reușit să abandonăm remediile naturale și abordarea holistică de care s-au bucurat oamenii mii de ani. Utilizarea și întrebuințarea uleiurilor esențiale este una dintre aceste abordări benefice și cu adevarat holistice.

Cunoscută și drept terapia cu uleiuri esențiale, aromaterapia are ca scop echilibrarea organismului în întregul său și obținerea armoniei între corp-minte-spirit. Prin aromaterapie, se caută unificarea proceselor fizice, psihice și spirituale, pentru a spori capacitatea înnăscută a organismului de regenerare și vindecare.     

         Aromaterapia înseamnă mai mult decât doar aplicarea uleiurilor esențiale, ea face parte dintr-un regim de vindecare holistic, care implică mai mult căutarea și adresarea cauzelor principale ale unei boli, mai degrabă decât tratarea simptomelor acesteia, și trezirea abilității naturale a organismului de a se vindeca și de a-și redobândi echilibrul.

”Aromaterapia poate fi definită drept folosirea controlată a uleiurilor esențiale, pentru a menține și promova o stare de bine în plan fizic, psihic și spiritual”. 

Gabriel Mojay

 

 

             Ce sunt uleiurile esențiale?

           Uleiurile esențiale sunt extracte din rădăcini, frunze, semințe sau flori. Fiecare conține propriul mix de ingrediente active, iar acest amestec determină scopul pentru care este utilizat uleiul. Unele uleiuri sunt folosite pentru vindecarea fizică – de exemplu, pentru a trata infecțiile fungice. Altele sunt folosite pentru valoarea lor emoțională – sporesc relaxarea, ne calmează și ne ajută să ne echilibrăm emoțional. Uleiul esențial de floare de portocal, de exemplu, conține o cantitate mare dintr-un ingredient activ care este considerat a fi calmant.

          Cheia obținerii de rezultate optime cu ajutorul aromaterapiei o constituie folosirea de uleiuri esențiale pure, de calitate superioară (fără ingrediente sintetice, solvenți, alcool, ulei vegetal adăugat).

 

 

Cum functioneaza aromaterapia?

 

            Cercetătorii au arătat că simțul mirosului joacă un rol important în acest proces. Receptorii de “miros” din nas comunică cu unele parți ale creierului (amigdala și hipocampus-ul), care servesc drept depozite pentru emoții și amintiri. Moleculele de uleiuri esențiale pe care le inspirăm stimulează aceste parți ale creierului și ne influențează starea de sănătate fizică, emoțională și mentală. De exemplu, oamenii de stiință cred că levanțica stimulează activitatea celulelor cerebrale în amigdală similar cu modul în care o fac unele medicamente (sedative). De asemenea, cercetătorii cred că moleculele din uleiurile esențiale pot interacționa cu hormoni sau enzime din sânge.

            Masajul aromaterapie este un mod foarte popular de a folosi uleiuri esențiale, deoarece funcționează în mai multe moduri, în același timp. Pielea noastră absoarbe uleiuri esențiale, le asimilăm prin respirație și, în plus, beneficiem și de terapia fizică a masajului în sine.

            Aromaterapia poate fi combinată și cu alte metode de tratament (homeopatie, masaj, acupunctură), precum și cu medicina clasică, pentru a conduce organismul spre sănătate și vitalitate. De asemenea, este important de reținut că, pentru a dobândi ”vindecarea totală”, trebuie luați în considerare și alți factori, precum dieta, stilul de viață, modul de gândire

 

               Beneficiile aromaterapiei:

– asupra fizicului: ameliorează simptomele din afecțiuni ca dureri de cap, dureri musculare, indigestie, balonare, diaree, constipație, cistite, artrită, reumatism, afecțiuni ale pielii și părului, infecții și inflamații de orice fel, sinuzite, laringite, tuse, astm, alergii, bronșite și bronșiolite, răceală și gripă, etc.
– asupra mentalului și emoționalului: stres, frici, șocuri emoționale, agitație, depresie, epuizare, insomnie, iritabilitate, lipsă de concentrare, gelozie, furie, memorie slabă, teamă, tristețe, etc.            .

 

               Câteva repere din istoria aromaterapiei

 

  • Încă de la începuturile vieții pe Pământ, animalele au știut din instinct către ce plante să se îndrepte pentru a-și alina durerile sau rănile. La fel, oamenii, bazându-se la început pe ce aveau – intuiția și simțurile – au învățat să folosească natura și instrumentele oferite de ea spre a se face bine.

  • Folosirea uleiurilor esențiale ca remedii vindecătoare, mijloace de igienă, parte a ritualurilor religioase datează de la cele mai vechi civilizații, printre care civilizația chineză, egipteană, indiană, greco-romană. Toți aceștia foloseau uleiurile esențiale drept cosmetice, parfumuri și leacuri, dar și pentru a îmbunătăți gustul mâncării, sau chiar pentru a prelungi durata de viață a vinurilor. Uleiurile erau considerate bunuri de lux și, la fel precum condimentele, erau folosite drept mijloc de plată.

            Recent, René-Maurice Gattefosse, un chimist francez, a descoperit proprietățile de vindecare ale uleiului de lavandă când l-a aplicat pe o arsură de pe mâna lui, cauzată de o explozie în laboratorul său. A început apoi să analizeze proprietățile chimice ale uleiurilor esențiale și modul în care acestea au fost folosite pentru a trata arsurile, infecțiile pielii, gangrena, și rănile soldaților în timpul primului razboi mondial.

             In 1928, Gattefosse a fondat știința aromaterapiei. Începând cu 1950, terapeuți, cosmeticiene, asistente medicale, fizioterapeuți și medici, au început să utilizeze aromoterapia în mod științific.

 

” Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată și un masaj aromat”.

Hipocrate, părintele medicinei

bottom of page