top of page

Aromaterapie

Ce este aromaterapia?

           AROMATERAPIA reprezintă arta È™i È™tiinÈ›a folosirii uleiurilor esenÈ›iale. Cunoscută din antichitate, aromaterapia este astăzi o ramură a medicinei naturale È™i complementare, care se dovedeÈ™te a fi atât preventivă, cât È™i curativă.

           Suntem într-o eră în care ne reîntoarcem la natură, dar È™i la înÈ›elepciunea din Antichitate pe care am pierdut-o odată cu dezvoltarea tehnologică. Indiferent că vorbim de sănătate emoÈ›ională, fizică sau mentală, în ultimele secole am supradezvoltat È™i supraevaluat medicamentele sintetice È™i am reuÈ™it să abandonăm remediile naturale È™i abordarea holistică de care s-au bucurat oamenii mii de ani. Utilizarea È™i întrebuinÈ›area uleiurilor esenÈ›iale este una dintre aceste abordări benefice È™i cu adevarat holistice.

Cunoscută È™i drept terapia cu uleiuri esenÈ›iale, aromaterapia are ca scop echilibrarea organismului în întregul său È™i obÈ›inerea armoniei între corp-minte-spirit. Prin aromaterapie, se caută unificarea proceselor fizice, psihice È™i spirituale, pentru a spori capacitatea înnăscută a organismului de regenerare È™i vindecare.     

         Aromaterapia înseamnă mai mult decât doar aplicarea uleiurilor esenÈ›iale, ea face parte dintr-un regim de vindecare holistic, care implică mai mult căutarea È™i adresarea cauzelor principale ale unei boli, mai degrabă decât tratarea simptomelor acesteia, È™i trezirea abilității naturale a organismului de a se vindeca È™i de a-È™i redobândi echilibrul.

”Aromaterapia poate fi definită drept folosirea controlată a uleiurilor esenÈ›iale, pentru a menÈ›ine È™i promova o stare de bine în plan fizic, psihic È™i spiritual”. 

Gabriel Mojay

 

 

             Ce sunt uleiurile esenÈ›iale?

           Uleiurile esenÈ›iale sunt extracte din rădăcini, frunze, seminÈ›e sau flori. Fiecare conÈ›ine propriul mix de ingrediente active, iar acest amestec determină scopul pentru care este utilizat uleiul. Unele uleiuri sunt folosite pentru vindecarea fizică – de exemplu, pentru a trata infecÈ›iile fungice. Altele sunt folosite pentru valoarea lor emoÈ›ională – sporesc relaxarea, ne calmează È™i ne ajută să ne echilibrăm emoÈ›ional. Uleiul esenÈ›ial de floare de portocal, de exemplu, conÈ›ine o cantitate mare dintr-un ingredient activ care este considerat a fi calmant.

          Cheia obÈ›inerii de rezultate optime cu ajutorul aromaterapiei o constituie folosirea de uleiuri esenÈ›iale pure, de calitate superioară (fără ingrediente sintetice, solvenÈ›i, alcool, ulei vegetal adăugat).

 

 

Cum functioneaza aromaterapia?

 

            Cercetătorii au arătat că simÈ›ul mirosului joacă un rol important în acest proces. Receptorii de “miros” din nas comunică cu unele parÈ›i ale creierului (amigdala È™i hipocampus-ul), care servesc drept depozite pentru emoÈ›ii È™i amintiri. Moleculele de uleiuri esenÈ›iale pe care le inspirăm stimulează aceste parÈ›i ale creierului È™i ne influenÈ›ează starea de sănătate fizică, emoÈ›ională È™i mentală. De exemplu, oamenii de stiință cred că levanÈ›ica stimulează activitatea celulelor cerebrale în amigdală similar cu modul în care o fac unele medicamente (sedative). De asemenea, cercetătorii cred că moleculele din uleiurile esenÈ›iale pot interacÈ›iona cu hormoni sau enzime din sânge.

            Masajul aromaterapie este un mod foarte popular de a folosi uleiuri esenÈ›iale, deoarece funcÈ›ionează în mai multe moduri, în acelaÈ™i timp. Pielea noastră absoarbe uleiuri esenÈ›iale, le asimilăm prin respiraÈ›ie È™i, în plus, beneficiem È™i de terapia fizică a masajului în sine.

            Aromaterapia poate fi combinată È™i cu alte metode de tratament (homeopatie, masaj, acupunctură), precum È™i cu medicina clasică, pentru a conduce organismul spre sănătate È™i vitalitate. De asemenea, este important de reÈ›inut că, pentru a dobândi ”vindecarea totală”, trebuie luaÈ›i în considerare È™i alÈ›i factori, precum dieta, stilul de viață, modul de gândire

 

               Beneficiile aromaterapiei:

– asupra fizicului: ameliorează simptomele din afecÈ›iuni ca dureri de cap, dureri musculare, indigestie, balonare, diaree, constipaÈ›ie, cistite, artrită, reumatism, afecÈ›iuni ale pielii È™i părului, infecÈ›ii È™i inflamaÈ›ii de orice fel, sinuzite, laringite, tuse, astm, alergii, bronÈ™ite È™i bronÈ™iolite, răceală È™i gripă, etc.
– asupra mentalului È™i emoÈ›ionalului: stres, frici, È™ocuri emoÈ›ionale, agitaÈ›ie, depresie, epuizare, insomnie, iritabilitate, lipsă de concentrare, gelozie, furie, memorie slabă, teamă, tristeÈ›e, etc.            .

 

               Câteva repere din istoria aromaterapiei

 

  • Încă de la începuturile vieÈ›ii pe Pământ, animalele au È™tiut din instinct către ce plante să se îndrepte pentru a-È™i alina durerile sau rănile. La fel, oamenii, bazându-se la început pe ce aveau – intuiÈ›ia È™i simÈ›urile – au învățat să folosească natura È™i instrumentele oferite de ea spre a se face bine.

  • Folosirea uleiurilor esenÈ›iale ca remedii vindecătoare, mijloace de igienă, parte a ritualurilor religioase datează de la cele mai vechi civilizaÈ›ii, printre care civilizaÈ›ia chineză, egipteană, indiană, greco-romană. ToÈ›i aceÈ™tia foloseau uleiurile esenÈ›iale drept cosmetice, parfumuri È™i leacuri, dar È™i pentru a îmbunătăți gustul mâncării, sau chiar pentru a prelungi durata de viață a vinurilor. Uleiurile erau considerate bunuri de lux È™i, la fel precum condimentele, erau folosite drept mijloc de plată.

            Recent, René-Maurice Gattefosse, un chimist francez, a descoperit proprietățile de vindecare ale uleiului de lavandă când l-a aplicat pe o arsură de pe mâna lui, cauzată de o explozie în laboratorul său. A început apoi să analizeze proprietățile chimice ale uleiurilor esenÈ›iale È™i modul în care acestea au fost folosite pentru a trata arsurile, infecÈ›iile pielii, gangrena, È™i rănile soldaÈ›ilor în timpul primului razboi mondial.

             In 1928, Gattefosse a fondat È™tiinÈ›a aromaterapiei. Începând cu 1950, terapeuÈ›i, cosmeticiene, asistente medicale, fizioterapeuÈ›i È™i medici, au început să utilizeze aromoterapia în mod È™tiinÈ›ific.

 

” Calea spre sănătate este să faci în fiecare zi o baie parfumată È™i un masaj aromat”.

Hipocrate, părintele medicinei

bottom of page